Keuzes, keuzes en nog veel meer keuzes. We moeten ze maken, vooral nu de woning steeds meer vorm krijgt liggen er steeds meer keuzes op de loer. Samen proberen we keuzes te maken voor de grote dingen en dat gaat tot nu toe erg goed, de kleine keuzes mag ik zelf doen… [jippie!] Ik wilde jullie even een update geven van de keuzes die wij tot nu toe hebben gemaakt.

KEUKEN
We hebben de verkoper van onze keuken akkoord gegeven, hoe spannend is dat! Om een indruk te geven vind je de foto’s ervan hieronder. De keuken die we hebben uitgekozen is van alle gemakken voorzien: vaatwasser, combi-oven, inductie kookplaat [nu nog gaskookplaat] en heel belangrijk een verzonken spoelbak. In veel opstellingen zie je dat er een hoge koelkast wordt geplaatst. Dit hebben wij bewust niet gedaan, ik vind het altijd zo’n groot object lijken. Óf het staat voor je gevoel midden in de kamer óf direct naast het raam [wat ook nog weer eens veel licht tegenhoudt]. Wij hebben gekozen voor een tafelmodel inbouw koelkast in de keuken voor de dagelijkse verswaren en een grote koelkast voor in de bijkeuken voor het andere. De bijkeuken zit direct naast onze keuken, dus ideaal in ons geval.

Het wordt uiteindelijk een neutrale opstelling. De keuken mat wit gelamineerd en het blad waar we voor hebben gekozen is grijs, het heeft wel wat van een kruising tussen marmer en beton en toch heeft het iets warms.

Ik heb van de keuken ook een moodboard gemaakt [deze vind je hier].

VLOER
Lang, maar dan ook echt lang hebben we nagedacht over de vloer. Er zijn tal van mooie vloeren te verkrijgen, laminaat, pvc, parket, vinyl of misschien tegels? Elke verkoper die je maar spreekt heeft zijn woordje klaar, zijn product is het beste voor vloerverwarming. Ze schreeuwen nog net niet: koop bij mij, koop toch bij mij…

De voorwaarde die ik heb gesteld is, ik wil een goeie vloer, kwalitatief sterk voor minimaal 10 jaar en die toch rendement geeft. Na lang wikken en wegen hebben we gekozen voor een houten vloer, ja hout! Een warme houtsoort, niet te breed [smal doet onze ruimte groter lijken hoop ik] die heel licht is bewerkt met een witte finish, een soort white wash. Ook is de vloer 1 keer gerookt zodat de nerven en noesten iets donkerder worden. Dit hout/parket is geschikt voor vloerverwarming, het is een dunne houtlaag die niet meer werkt. Normaal gesproken werkt hout natuurlijk maar het type wat wij willen voor onze woning is een constructie dat vanwege meerdere lagen op elkaar minimale mogelijkheid heeft. Het wordt direct op de betonlaag geplakt en is daarom dus ook geschikt voor vloerverwarming

houten vloerenkeuze
de kwaliteit van een foto van een vloer is nooit optimaal…

5 TIPS MET BETREKKING TOT KEUKENS & VLOEREN

  • Kijk, vraag en maak eventueel foto’s bij vrienden en familie, wat valt je op aan hun keuken, wat vinden zij gemakkelijk en wat zou jij graag willen. Heb je wel eens echt gekeken naar hun vloeren? Voor mij ging er een wereld open. Eigenlijk keek ik nooit naar de indeling, kleur of motieven van hun keuken of vloer bij een ander. Wel doen dus!
  • Heel bewust hebben we gekozen voor de opstelling van onze keuken. Wij hebben gekozen voor een lage opstelling, daarmee bedoel ik geen hoge kasten en geen bovenkasten. Op deze manier behouden we optimaal lichtinval wat ik persoonlijk zó belangrijk vind.
  • De indeling van de kastjes moet je zorgvuldig doen. Er zijn goede hoekoplossingen te verkrijgen, lades voor kruiden en bestek, of wat te denken aan oplossingen voor flessen en pakken. Bedenk goed wat jij nodig hebt en ga slim met de ruimte om. Investeren in een goed kruidenrek of flessenrek geeft plezier [de IKEA is hier trouwens heel slim in]
  • Wat voor vloer wil je het liefste? Kies niet voor de goedkoopste, maar investeer in dit belangrijke onderdeel van je huis! Het meeste rendement behaal je bij vloerverwarming als je gebruik maakt van tapijt of tegel. Daarnaast is PVC enorm populair, maar ook prijzig [het verlijmen met de betonvloer kost niet niks]. Ook hoor ik regelmatig mensen over een gegoten vloer en in gevallen van huurhuizen of tijdelijke woningen kiezen mensen bij vloerverwarming ook voor laminaat. Een prima keuze zul je denken, maar doordat laminaat zwevend wordt gelegd, zit er tussen de onderlaag en laminaat lucht en lucht is een isolator. Het rendement is daarom niet zo goed. Hout dat geschikt is voor vloerverwarming wordt direct geplakt op de betonvloer, geen lucht, geen isolator. Hout voelt warm aan, duurt iets langer met opwarmen dan tegels en pvc maar houdt in tegenstelling tot beide de warmte langer vast. Qua rendement is dit verschil daarom klein!
  • De laatste tip: laat je niet inpakken, er zijn veel keuken- en vloerspecialisten. Vergelijk ze met elkaar, ga met hen in gesprek, bespreek wat je wilt, wat kost wat en denk aan gemak… Wanneer zij voor jou een vloer leggen of een keuken installeren kun je ook aanspraak maken op consumentengarantie. En… willen ze een budget weten? Altijd lager inzetten dan je van plan bent. Op producten als vloeren en keukens zit veel marge!

Heb je nog tips voor mij? Let me know!

Advertenties