Een korte, misschien saaie blog met voor en nadelen voor wanneer je een nieuw huis gaat kopen of eraan denkt. Er zijn natuurlijk een tal van tips & tricks, maar in deze blog laat ik je lezen hoe wij het ervaren. 

IN HET KORT
Opslag waren we verliefd op ons nieuwe huis. Een starterswoning waarin we creatief gaan worden met ruimte en een gezellige plek gaan maken om met vrienden en familie samen te zijn. Een huis zoals het onze wordt ook wel projectbouw genoemd. Het blok bestaat uit 3 huizen, wanneer er 2 verkocht zijn gaat de bouw van start. Onze buurman heeft 1,5 jaar moeten wachten tot de bouw startte, voorkom teleurstelling. Wanneer je zolang moet wachten tot de start van de bouw zijn er ook manieren om de koop nietig te verklaren. Wanneer je de eerste bent die een onderdeel koopt van de projectbouw, lees je dan goed in!

We gingen aan de slag met de aankoop in maart 2015. Ons is toen verteld dat we er voor de kerst [2015] konden wonen. De aanvraag voor de hypotheek verliep niet soepel, sterker nog ik riep naar iedereen: ‘Koop nooit een huis!’. Zonder vaste baan, werkgeversverklaring of spaargeld kom je nergens. In ons geval hadden we een werkgeversverklaring nodig. Eerst goedgekeurd, dan afgekeurd, dan opnieuw aangevraagd en inmiddels heb ik er 3 verschillende in mijn bezit.

Om nog meer teleurstelling en rompslomp te voorkomen heb we besloten een tussenpersoon in te schakelen. Toen begonnen de procedures eindelijk te lopen. In ons geval hebben we twee hypotheken, waaronder ook een starterslening. In 2015 werden deze nog in onze gemeente verstrekt mits het ging om een nieuwbouwwoning. Deze aanvraag is gustig wat betreft rente, maar niet wat betreft papierwerk. Helaas hebben we door deze aanvraag veel vertraging opgelopen want inmiddels was het juli 2015. Natuurlijk hadden we de pech dat deze aanvraag langs diverse ambtenaren moest en de vakantieperiode was begonnen.

Ondanks de papieren, was al wel bekend dat wij het huis zouden gaan kopen, de start van de bouw zou starten ‘na de bouw-vak’. In september 2015 hebben we uiteindelijk getekend bij de notaris en stond het gras op de bouwplaats nog hoog! De officiële bouw is uiteindelijk gestart in de laatste week van november en augustus wordt nu genoemd als de maand waarin de oplevering gaat plaatsvinden (dat is bijna een jaar uitstel!)

Kopen vanaf een plaatje I
De voorzijde van onze woning • dit is de bouw waar we voor ‘gevallen’ zijn • tekening gemaakt door de architect/aannemer
Kopen vanaf een plaatje II
We doen alles vanaf een tekening, deze laat de achterzijde zien van 2 blokken • ons blok is de rechter • tekening gemaakt door de architect/aannemer


DE VOORDELEN VAN EEN NIEUWBOUWHUIS

 1.  Vrij op naam
  Een nieuwbouwhuis koop je vrij op naam, dit scheelt behoorlijk in de kosten [taxatie-, overdrachts- en makelaarskosten]
 2. Zelf bepalen
  In zoverre kun je zelf bepalen wat voor soort woning je koopt en hoe de indeling wordt. Bij projectbouw zijn er al een aantal bepalingen vast gesteld, zoals de uitstraling van de bouw, ruimtes binnenshuis en aansluitingen. Deze tekeningen zijn gemaakt door een architect dus goed over nagedacht. Maar zelf kun je ook bepalen wat voor tuin je wilt, de inrichting van het huis [denk aan vloer, keuken, toilet, badkamer].
 3. Energie zuinig
  Nieuwbouwhuizen worden energiezuinig opgeleverd, in ons geval met zonnepanelen. Dat is zeker de overweging waard, want dit is voor de lange termijn de investering waard.
 4. Materialen
  Alles is nieuw, dit betekent ook dat slijtage bij aankoop is uitgesloten en een lange tijd mee gaat. De materialen die worden verwerkt in een nieuwbouwhuis worden ook volgens de laatste regels geplaatst: stopcontacten, deurbeslag etc.

DE NADELEN VAN EEN NIEUWBOUWHUIS

 1. Hypotheek
  De hypotheek start al bij de bouw, dit betekent dat je dubbele kosten hebt, wanneer je al hypotheek betaalt of huurt. De hypotheek gaat in stappen omhoog. Dit heeft te maken met de status van de bouw, in termijnen moet er betaald worden.
 2. Plattegrond
  Alles wat je doet moet vanaf een plattegrond, even snel kijken of de ruimte indelen is lastiger van een plattegrond. Van ons huis is geen ander exemplaar, dus alles gaat letterlijk vanaf de tekeningen.
 3. Tijd
  Alles kost veel tijd, wees voorbereid. Ook al is onze oplevering nog in de toekomst, we houden er rekening mee dat het allemaal nog veel tijd kost, de badkamer, toilet, keuken en de vloer moeten nog geplaatst/gelegd worden. Maar ook het uitzoeken in de voor-fase kost veel tijd. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de aannemer die alsmaar een andere oplevering in gedachten heeft maar helaas niet na kan komen.
 4. Kosten
  De kosten van de bouw staan vast, de vraagprijs. De kosten die daarbij opkomen moeten goed ingeschat worden, de keuken, een extra raam, badkamer, de gehele woninginrichting moet nog aangeschaft worden. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen [tip: zoek goed uit wat je bij wie aangeschaft en door wie laat uitvoeren, vraag diverse vrijblijvende offertes op]

Je ziet dat de voor’s en tegen’s best tegen elkaar opwegen. Het is dus belangrijk af te wegen wat jij belangrijk vindt. Wij zijn nog elke dag blij met onze keuze, maar nog even blijven wachten. Heb je vragen of wil je sparren, laat het me weten!

Advertenties